familiehypotheek belastingdienst
24, nov 2023
Optimaliseer jouw familiehypotheek met slimme belastingtips van de Belastingdienst!

Belastingregels bij Familiehypotheek

Familiehypotheek en Belastingdienst: Wat je moet weten

Een familiehypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn voor zowel de geldgever als de geldnemer. Bij een familiehypotheek leent de geldnemer geld van een familielid in plaats van een financiële instelling. Dit kan voordelen bieden, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingregels die hierbij komen kijken.

Belastingtechnische aspecten

Als het gaat om een familiehypotheek, zijn er verschillende belastingtechnische aspecten waarmee rekening moet worden gehouden. Zo moet de geldnemer rente betalen over het geleende bedrag aan de geldgever. Deze rente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, mits er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden.

Voorwaarden voor renteaftrek

Om in aanmerking te komen voor renteaftrek bij een familiehypotheek, moeten zowel de geldgever als de geldnemer voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moet er sprake zijn van een ‘normale’ lening met schriftelijke afspraken en marktconforme rente. Daarnaast moet de geldnemer daadwerkelijk rente betalen en deze ook kunnen aantonen.

Gift of lening?

Bij het verstrekken van een familiehypotheek is het belangrijk om duidelijkheid te hebben over of het om een gift of lening gaat. Als het bedrag wordt gezien als gift, kan dit gevolgen hebben voor zowel de schenkbelasting als eventuele aftrekbaarheid van hypotheekrente.

Advies inwinnen

Het is verstandig om bij het afsluiten van een familiehypotheek advies in te winnen bij een financieel adviseur of belastingadviseur. Zij kunnen helpen bij het opstellen van heldere afspraken en ervoor zorgen dat alles fiscaal correct verloopt.

Voor meer informatie over belastingregels bij familiehypotheken en advies op maat kun je contact opnemen met onze experts bij Jens.nl.

Ontdek nu de fiscale voordelen van een familiehypotheek bij de Belastingdienst!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.