standaardmaten binnendeuren
8, feb 2024
Praktische gids voor standaardmaten van binnendeuren: Een overzicht voor jouw huis

Standaardmaten binnendeuren: Een praktische gids

Bij het kiezen van nieuwe binnendeuren voor je huis, is het belangrijk om rekening te houden met de standaardmaten. Het gebruik van standaardmaten kan niet alleen helpen bij het vereenvoudigen van het selectieproces, maar kan ook kosten en tijd besparen bij de installatie. In dit artikel bieden we een praktische gids over standaardmaten voor binnendeuren.

Standaardhoogtes

Een veelvoorkomende standaardhoogte voor binnendeuren is 201,5 cm. Deze hoogte past goed bij de meeste woningen en biedt voldoende ruimte voor deuren zonder dat ze te laag zijn. Voor oudere huizen met hogere plafonds kan een hoogte van 211,5 cm ook een optie zijn.

Standaardbreedtes

Wat betreft de breedte van binnendeuren zijn er verschillende standaardopties beschikbaar. De meest voorkomende breedtes zijn:

 • 63 cm
 • 73 cm
 • 78 cm
 • 83 cm
 • 88 cm
 • 93 cm

Het is belangrijk om te weten dat deze breedtematen vaak exclusief deurkozijnen zijn. Bij het kiezen van een deur moet je dus rekening houden met de totale breedte inclusief het kozijn.

Afwijkende maten

Natuurlijk zijn er situaties waarin standaardmaten niet geschikt zijn. Bij het renoveren van oudere woningen kunnen afwijkende maten nodig zijn om te passen bij bestaande deuropeningen. In dergelijke gevallen kan het raadzaam zijn om een vakman te raadplegen om op maat gemaakte deuren te laten maken.

Deurhoogte aanpassen

Als je een deuropening hebt met een afwijkende hoogte, is het mogelijk om de deurhoogte aan te passen. Dit kan worden gedaan door het inkorten van de deur of door het verhogen van het kozijn. Het is echter belangrijk op te merken dat deze aanpassingen moeten worden uitgevoerd door ervaren professionals om ervoor te zorgen dat de deur correct wordt geïnstalleerd.

Conclusie

Het kennen van standaardmaten voor binnendeuren is essentieel bij het kiezen van nieuwe deuren voor je huis. Door rekening te houden met standaardhoogtes en -breedtes, kun je het selectieproces vereenvoudigen en kosten besparen bij installatie. Als je echter afwijkende maten nodig hebt, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat je nieuwe binnendeuren perfect passen bij jouw specifieke behoeften.

 

8 Veelgestelde Vragen over Standaardmaten Binnendeuren

 1. Wat zijn de standaardmaten voor binnendeuren?
 2. Welke hoogte moet ik kiezen voor mijn binnendeuren?
 3. Welke breedtematen zijn beschikbaar voor standaard binnendeuren?
 4. Moet ik rekening houden met het deurkozijn bij het bepalen van de breedte van een binnendeur?
 5. Kan ik afwijkende maten bestellen als mijn deuropening niet voldoet aan standaardmaten?
 6. Hoe kan ik de hoogte van een binnendeur aanpassen als deze niet past bij mijn deuropening?
 7. Zijn er speciale overwegingen voor oudere woningen met hogere plafonds en grotere deuropeningen?
 8. Waar kan ik professioneel advies krijgen over standaardmaten en op maat gemaakte binnendeuren?

Wat zijn de standaardmaten voor binnendeuren?

Een veelgestelde vraag bij het kiezen van binnendeuren is: “Wat zijn de standaardmaten voor binnendeuren?” Standaardmaten voor binnendeuren omvatten typische hoogtes van 201,5 cm of 211,5 cm, afhankelijk van de plafondhoogte. Wat betreft de breedte zijn er verschillende standaardopties beschikbaar, zoals 63 cm, 73 cm, 78 cm, 83 cm, 88 cm en 93 cm. Het is belangrijk op te merken dat deze breedtematen exclusief deurkozijnen zijn. Bij het selecteren van een deur moet je rekening houden met de totale breedte inclusief het kozijn. Als je echter afwijkende maten nodig hebt voor bestaande deuropeningen in oudere woningen, kan het verstandig zijn om een vakman te raadplegen voor op maat gemaakte deuren.

Welke hoogte moet ik kiezen voor mijn binnendeuren?

Bij het kiezen van de hoogte voor je binnendeuren is het belangrijk om rekening te houden met de standaardmaten die beschikbaar zijn. Een veelvoorkomende standaardhoogte voor binnendeuren is 201,5 cm, wat goed past bij de meeste woningen en voldoende ruimte biedt zonder dat de deuren te laag zijn. Voor oudere huizen met hogere plafonds kan een hoogte van 211,5 cm ook een optie zijn. Het is aan te raden om deze standaardmaten in overweging te nemen bij het kiezen van nieuwe binnendeuren, tenzij je specifieke afwijkende maten nodig hebt om bijvoorbeeld bestaande deuropeningen aan te passen.

Welke breedtematen zijn beschikbaar voor standaard binnendeuren?

Voor standaard binnendeuren zijn er verschillende breedtematen beschikbaar. De meest voorkomende breedtes variëren van 63 cm tot 93 cm. Deze maten zijn exclusief het deurkozijn, dus het is belangrijk om ook rekening te houden met de totale breedte inclusief het kozijn bij het kiezen van een deur. Door te kiezen uit deze standaard breedtematen kun je ervoor zorgen dat de nieuwe binnendeuren goed passen in jouw interieur en voldoen aan jouw specifieke behoeften.

Moet ik rekening houden met het deurkozijn bij het bepalen van de breedte van een binnendeur?

Ja, bij het bepalen van de breedte van een binnendeur moet je rekening houden met het deurkozijn. De standaardbreedtes die vaak worden genoemd, zoals 63 cm, 73 cm, 78 cm, 83 cm, 88 cm en 93 cm, zijn exclusief het kozijn. Het kozijn neemt ook ruimte in beslag en moet worden meegenomen in de totale breedte van de deur. Het is belangrijk om deze extra ruimte mee te tellen om ervoor te zorgen dat de deur goed past in de opening en correct kan worden geïnstalleerd.

Kan ik afwijkende maten bestellen als mijn deuropening niet voldoet aan standaardmaten?

Ja, het is mogelijk om afwijkende maten te bestellen als je deuropening niet voldoet aan standaardmaten. Bij het renoveren van oudere woningen of bij specifieke bouwprojecten kunnen deuropeningen variëren in afmetingen. In dergelijke gevallen is het raadzaam om op maat gemaakte deuren te bestellen. Door te kiezen voor maatwerk kun je ervoor zorgen dat de nieuwe binnendeuren perfect passen bij jouw specifieke deuropening. Het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen en een vakman te raadplegen om ervoor te zorgen dat de op maat gemaakte deuren nauwkeurig worden geproduceerd en correct worden geïnstalleerd. Op deze manier kun je een esthetisch aantrekkelijke en functionele oplossing vinden, zelfs als jouw deuropening niet voldoet aan standaardmaten.

Hoe kan ik de hoogte van een binnendeur aanpassen als deze niet past bij mijn deuropening?

Als de hoogte van een standaard binnendeur niet overeenkomt met de deuropening, zijn er verschillende manieren om deze aan te passen. Een optie is om de deur zelf in te korten door voorzichtig een stuk van de onderkant af te zagen. Dit kan echter lastig zijn en vereist nauwkeurigheid om ervoor te zorgen dat de deur nog steeds goed sluit. Een andere mogelijkheid is om het deurkozijn aan te passen door het te verhogen of te verlagen. Dit kan gedaan worden door een vakman die ervaring heeft met timmerwerk en installatie van binnendeuren. Het is belangrijk om op te merken dat het aanpassen van de hoogte van een binnendeur een specialistische klus is en het wordt aanbevolen om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat het correct en veilig wordt uitgevoerd.

Zijn er speciale overwegingen voor oudere woningen met hogere plafonds en grotere deuropeningen?

Ja, er zijn speciale overwegingen voor oudere woningen met hogere plafonds en grotere deuropeningen bij het kiezen van standaardmaten binnendeuren. In deze situaties kan het nodig zijn om af te wijken van de standaardhoogte van 201,5 cm en te kiezen voor een hoogte van 211,5 cm om beter bij de ruimte te passen. Bovendien kunnen grotere deuropeningen bredere binnendeuren vereisen dan de standaardbreedtes die beschikbaar zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met deze specifieke kenmerken van oudere woningen en grotere deuropeningen om ervoor te zorgen dat de nieuwe binnendeuren perfect passen en harmoniëren met het interieur.

Waar kan ik professioneel advies krijgen over standaardmaten en op maat gemaakte binnendeuren?

Als je professioneel advies nodig hebt over standaardmaten en op maat gemaakte binnendeuren, zijn er verschillende bronnen waar je terecht kunt. Een goede plek om te beginnen is bij lokale bouwmarkten of speciaalzaken die binnendeuren verkopen. Deze winkels hebben vaak deskundig personeel dat je kan adviseren over de juiste maten en opties voor jouw specifieke situatie. Daarnaast kun je ook contact opnemen met professionele vakmensen zoals timmermannen of interieurontwerpers die ervaring hebben met het installeren van binnendeuren. Zij kunnen je helpen bij het maken van weloverwogen beslissingen en kunnen indien nodig op maat gemaakte deuren voor je ontwerpen en installeren. Het is altijd verstandig om meerdere bronnen van advies te raadplegen om een weloverwogen keuze te maken voor jouw binnendeuren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.