10, feb 2023
De 8 meest gestelde vragen over zonnepanelen installateurs

Zonnepanelen installateurs zijn een belangrijk onderdeel van het verduurzamen van woningen. Zij kunnen helpen om energiekosten te verlagen en het milieu te beschermen. In dit artikel zullen we eens kijken naar wat zonnepanelen installateurs precies doen en waarom je er goed aan doet om een professionele installateur in te schakelen.

Zonnepanelen installateurs zijn specialisten die ervoor zorgen dat zonnepanelensystemen correct worden geïnstalleerd. Ze hebben de kennis en ervaring om de beste plaats voor de panelen te bepalen, ze op de juiste manier te installeren, en ze aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. Zonnepanelensystemen moeten goed worden geïnstalleerd om optimale prestaties te garanderen, waardoor het belangrijk is dat je eerst eens uitzoekt welke installateur geschikt is voor jouw project.

Enerzijds kan je kiezen voor een lokale installateur met veel ervaring in jouw regio of anderzijds kan je ook opteren voor een landelijk opererende bedrijf met meer expertise. Het is aangeraden om verschillende offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven, zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken en kiezen voor degene die het meest geschikte is.

Het is ook belangrijk om na te gaan of de installateur die je overweegt gecertificeerd is door de Nederlandse overheid of door e-peil. Dit garandeert dat de installatie veilig en volgens de wetgeving uitgevoerd wordt. Ook kan je controleren of er sprake is van garanties op het product en of er onderhoudscontract mogelijk is bij problematische situaties.

Kortom, als je interesse hebt in het installeren van zonnepanelensystemen, dan doe je er goed aan om met verschillende professionele bedrijven in contact te treden voordat je tot aankoop overgaat. Zo ben je verzekerd van optimale prestaties en veiligheid.

De 8 meest gestelde vragen over zonnepanelen installateurs

 1. Wat zijn de kosten van het installeren van zonnepanelen?
 2. Welke technieken worden gebruikt bij het installeren van zonnepanelen?
 3. Zijn er bepaalde certificeringseisen voor installateurs van zonnepanelen?
 4. Hoeveel energie besparen mijn zonnepanelen me op jaarbasis?
 5. Waar kan ik een goede en betrouwbare installateur vinden?
 6. Hoe lang duurt het voordat mijn zonnepanelensysteem is geïnstalleerd?
 7. Wat is de levensduur van mijn zonnepaneelsysteem?
 8. Is er onderhoud nodig voor mijn geïnstalleerde zonnesysteem?

Wat zijn de kosten van het installeren van zonnepanelen?

De kosten van het installeren van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en het type zonnepaneel dat je koopt, de locatie van je huis en de professionals die je inhuren om de installatie uit te voeren. In het algemeen kun je echter rekenen op een gemiddelde investering tussen €3.500 en €5.000 voor een complete installatie.

Welke technieken worden gebruikt bij het installeren van zonnepanelen?

 1. Onderzoek: Het is belangrijk om eerst een gedetailleerd onderzoek uit te voeren naar de locatie en het dak waarop de zonnepanelen moeten worden geïnstalleerd. Dit onderzoek helpt bij het bepalen van de beste plaatsing, het aantal panelen dat nodig is en of er extra maatregelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de installatie optimaal rendement oplevert.
 2. Voorbereiding: Voordat de installatie kan beginnen, moet er voorbereidend werk worden gedaan. Hierbij kunnen bijvoorbeeld stappen zoals het verwijderen van schorsing, het plaatsen van bevestigingsmateriaal en het controleren van de elektrische bedrading aan bod komen.
 3. Montage: Zodra alle voorbereiding is voltooid, kan de montage beginnen. Hierbij worden de panelen op hun plaats gezet en bevestigd met behulp van speciale bevestigingsmateriaal zoals bouten, schroeven en lijmen.
 4. Aansluiting: Nadat alle panelen zijn geïnstalleerd, moet er een elektrische aansluiting worden gemaakt tussen de panelen en het elektrische systeem in uw huis of bedrijf. Dit vereist vaak speciale kennis en ervaring omdat er verschillende veiligheidsmaatregelen moet worden genomen om te voorkomen dat er iets misgaat met uw elektriciteitsnetwerk of apparatuur.

Zijn er bepaalde certificeringseisen voor installateurs van zonnepanelen?

Ja, er zijn bepaalde certificeringseisen voor installateurs van zonnepanelen. Deze vereisen dat de installateur een erkend diploma heeft en dat hij/zij gecertificeerd is door een erkende instantie. In Nederland is dit bijvoorbeeld SDE+, een door de overheid gesteund certificeringsprogramma voor zonnepaneleninstallateurs.

Hoeveel energie besparen mijn zonnepanelen me op jaarbasis?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal zonnepanelen, de plaats waar ze zijn geïnstalleerd, de kwaliteit van het paneel en het type omvormer dat wordt gebruikt. Als je een goede inschatting wilt maken van hoeveel energie je zonnepanelen op jaarbasis kunnen besparen, is het verstandig om een deskundige in te schakelen die je kan helpen met het bepalen van de juiste installatie en apparatuur voor jouw situatie.

Waar kan ik een goede en betrouwbare installateur vinden?

Er zijn verschillende manieren om een goede en betrouwbare installateur te vinden. U kunt bijvoorbeeld uw vrienden of familie vragen of zij een goede installateur kennen. U kunt ook online zoeken naar lokale installateurs in uw omgeving en beoordelingen lezen van klanten die de diensten van de installateur hebben gebruikt. U kunt ook contact opnemen met lokale bouwmarkten, hardwarewinkels of professionele organisaties zoals de American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE) om naar hun aanbevelingen te vragen.

Hoe lang duurt het voordat mijn zonnepanelensysteem is geïnstalleerd?

Het hangt af van de omvang van het systeem en de locatie. In het algemeen duurt een installatie meestal 1 tot 3 dagen, maar het kan ook langer duren als er meer tijd nodig is om de panelen te plaatsen of als er meer werkzaamheden nodig zijn.

Wat is de levensduur van mijn zonnepaneelsysteem?

De levensduur van een zonnepaneelsysteem is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type systeem, de locatie, de kwaliteit van de componenten en het onderhoud. Gemiddeld gezien is een zonnepaneelsysteem meer dan 25 jaar bruikbaar.

Is er onderhoud nodig voor mijn geïnstalleerde zonnesysteem?

Ja, er is onderhoud nodig voor geïnstalleerde zonnesystemen. Onderhoud kan variëren van periodieke inspecties om ervoor te zorgen dat alles goed werkt, tot het vervangen van bepaalde componenten zoals batterijen of lagers. Ook is het belangrijk om de systemen regelmatig schoon te maken om optimale prestaties te garanderen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.