6, jul 2023
Traprenovatie: Kosten besparen met een doe-het-zelf aanpak

Traprenovatie Kosten: Doe het zelf of laat het over aan de professionals?

Een traprenovatie kan een geweldige manier zijn om je oude, versleten trap nieuw leven in te blazen en je interieur een frisse uitstraling te geven. Maar als je de kosten van een traprenovatie overweegt, vraag je je misschien af of je het zelf moet doen of het beter kunt overlaten aan de professionals. In dit artikel bekijken we beide opties en helpen we je een weloverwogen beslissing te nemen.

Als je handig bent en graag klust, kan het verleidelijk zijn om zelf aan de slag te gaan met een traprenovatie. Het grootste voordeel hiervan is dat je aanzienlijk kunt besparen op arbeidskosten. Door zelf de materialen te kopen en de renovatie uit te voeren, kun je flink wat geld besparen. Daarnaast kun je ook trots zijn op het feit dat je het hele project zelf hebt voltooid.

Aan de andere kant is traprenovatie geen eenvoudige klus en vereist het vaak specifieke vaardigheden en ervaring. Het correct meten, snijden en installeren van materialen zoals laminaat, vinyl of hout kan lastig zijn als je geen ervaring hebt. Bovendien moet er rekening worden gehouden met veiligheidsaspecten, zoals het correct bevestigen van antislipprofielen en leuningen.

Daarom kan het inhuren van professionele traprenovateurs voordelen bieden die niet over het hoofd mogen worden gezien. Allereerst hebben professionals jarenlange ervaring en expertise in traprenovatie. Ze kennen de beste technieken en hebben toegang tot hoogwaardige materialen. Dit garandeert niet alleen een mooi resultaat, maar ook duurzaamheid en veiligheid.

Daarnaast bespaar je met professionele traprenovateurs kostbare tijd en moeite. Ze nemen het hele proces van meten, plannen, snijden en installeren op zich, waardoor jij je kunt concentreren op andere zaken. Bovendien bieden veel professionals garanties op hun werk, waardoor je gemoedsrust hebt dat eventuele problemen worden opgelost.

Natuurlijk brengt het inhuren van professionals ook extra kosten met zich mee. De arbeidskosten kunnen aanzienlijk zijn, afhankelijk van de omvang van de renovatie en het gekozen materiaal. Het is belangrijk om offertes te vergelijken en ervoor te zorgen dat je een betrouwbare professional kiest die past bij jouw budget.

Al met al is de keuze tussen zelf een traprenovatie uitvoeren of het overlaten aan professionals afhankelijk van verschillende factoren, zoals jouw vaardigheden, budget en tijdsbestek. Als je ervaring hebt in doe-het-zelfprojecten en bereid bent om tijd en moeite te investeren, kan zelf renoveren een goede optie zijn. Maar als je zeker wilt zijn van een hoogwaardig resultaat zonder gedoe, is het inhuren van professionals wellicht de beste keuze.

Ongeacht welke optie je kiest, is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar materialen, technieken en professionals voordat je aan een traprenovatie begint. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en genieten van een prachtig gerenoveerde trap die perfect past bij jouw interieur.

 

9 Veelgestelde Vragen over Traprenovatie Kosten Doe Het Zelf: Een Gids voor Zelf Renoveren van Je Trap

 1. Wat zijn de gemiddelde kosten voor een traprenovatie doe het zelf?
 2. Hoeveel tijd neemt een traprenovatie doe het zelf in beslag?
 3. Welke materialen heb je nodig om een trap te renoveren doe het zelf?
 4. Kan ik de renovatie van mijn trap ook zelf uitvoeren?
 5. Is er speciale gereedschap vereist voor traprenovatie doe het zelf?
 6. Zijn er specifieke technische vaardigheden vereist om een trap te renoveren doe het zelf?
 7. Welke soort materialen kan je gebruiken bij de renovatie van je trap, als je dat doet doe-het-zelf project?
 8. Hoeveel dagen duurt de renovatie van mijn trap als ik dat doet doe-het-zelf project?
 9. Waar kan ik informatie vinden over hoe je een traprenovatie kunt uitvoeren, als je dat wilt proberen met behulp van eenvoudige technische vaardigheden en materialen die verkrijgbaar zijn in de winkel of online bestellen ?

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een traprenovatie doe het zelf?

De gemiddelde kosten voor een traprenovatie als je het zelf doet, kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type materiaal dat je gebruikt en de omvang van de renovatie. Over het algemeen kun je echter rekening houden met de volgende kosten:

 1. Materiaalkosten: De kosten van het materiaal zijn afhankelijk van het gekozen type bekleding. Bijvoorbeeld, laminaat kan variëren van €15 tot €50 per trede, terwijl hout duurder kan zijn met prijzen variërend van €50 tot €150 per trede. Vinyl is meestal goedkoper en kan variëren van €10 tot €40 per trede.
 2. Gereedschapskosten: Als je niet over alle benodigde gereedschappen beschikt, moet je mogelijk extra gereedschap aanschaffen of huren. Denk hierbij aan zaken zoals een decoupeerzaag, meetgereedschap, lijm en schuurpapier. De kosten hiervan kunnen variëren, maar reken op ongeveer €100 tot €200.
 3. Extra materialen: Afhankelijk van de staat van jouw trap en jouw persoonlijke voorkeuren, kunnen er extra materialen nodig zijn, zoals antislipprofielen of nieuwe leuningen. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke producten die je kiest.
 4. Verbruiksgoederen: Denk aan zaken zoals lijm, kit en schroeven die nodig zijn tijdens de renovatie. Deze kosten kunnen relatief laag zijn, maar moeten wel worden meegenomen in je budget.

Het is belangrijk op te merken dat deze kosten slechts een indicatie zijn en dat de werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van jouw specifieke situatie. Het is altijd verstandig om offertes te vergelijken en advies in te winnen bij professionals voordat je aan een traprenovatie begint, zelfs als je het zelf wilt doen. Op die manier kun je een realistisch beeld krijgen van de totale kosten en ervoor zorgen dat je voldoende budget hebt voor een succesvolle doe-het-zelf traprenovatie.

Hoeveel tijd neemt een traprenovatie doe het zelf in beslag?

De tijd die een traprenovatie in beslag neemt als je het zelf doet, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de renovatie, jouw ervaringsniveau en de beschikbaarheid van materialen. Over het algemeen kan een traprenovatie doe het zelf enkele dagen tot een paar weken duren.

Het proces van een traprenovatie omvat meestal verschillende stappen, zoals het meten en voorbereiden van de trap, het verwijderen van oude bekleding of materialen, het snijden en installeren van nieuwe bekleding of treden, en ten slotte het afwerken en schoonmaken van de gerenoveerde trap.

Het meten en voorbereiden van de trap kan al wat tijd in beslag nemen, vooral als je nog niet bekend bent met dit proces. Het is belangrijk om nauwkeurige metingen te doen om ervoor te zorgen dat de nieuwe bekleding goed past. Daarnaast moet je mogelijk ook eventuele reparaties aan de trap uitvoeren voordat je begint met renoveren.

Het verwijderen van oude bekleding of materialen kan variëren in moeilijkheidsgraad, afhankelijk van hoe stevig ze zijn bevestigd. Sommige oude materialen kunnen gemakkelijk worden losgemaakt, terwijl andere meer tijd en moeite vergen om te verwijderen.

Het snijden en installeren van nieuwe bekleding of treden is een cruciale stap in het renovatieproces. Dit vereist precisie bij het snijden van materialen op maat en zorgvuldigheid bij het installeren ervan. Afhankelijk van het gekozen materiaal, kan dit wat tijd in beslag nemen.

Ten slotte is het afwerken en schoonmaken van de gerenoveerde trap belangrijk om een mooi eindresultaat te bereiken. Dit omvat het schuren, lakken of schilderen van de trap, evenals het opruimen van eventuele rommel en stof.

Het is belangrijk om realistisch te zijn over de tijd die je nodig hebt voor een traprenovatie doe het zelf. Het kan langer duren dan verwacht, vooral als je geen ervaring hebt met dit soort projecten. Het is altijd raadzaam om voldoende tijd in te plannen en rekening te houden met mogelijke vertragingen.

Als je beperkte tijd hebt of als je niet zeker bent van jouw vaardigheden, kan het overwegen waard zijn om een professional in te huren. Zij hebben de expertise en ervaring om de renovatie efficiënt uit te voeren en kunnen de klus vaak sneller klaren.

Ongeacht of je besluit om zelf een traprenovatie uit te voeren of professionals in te schakelen, is het belangrijk om geduldig en zorgvuldig te werk te gaan. Een traprenovatie kan veel voldoening geven wanneer deze goed wordt uitgevoerd, dus neem de tijd die nodig is voor een kwalitatief resultaat.

Welke materialen heb je nodig om een trap te renoveren doe het zelf?

Als je ervoor kiest om zelf een trap te renoveren, zijn er verschillende materialen die je nodig hebt om het project succesvol uit te voeren. Hier is een lijst van de belangrijkste materialen die je zou moeten overwegen:

 1. Trapbekleding: Dit is het materiaal dat je op de treden van de trap plaatst voor een nieuwe look. Populaire opties zijn laminaat, vinyl, hout of tapijt. Zorg ervoor dat je voldoende materiaal hebt om elke trede te bedekken.
 2. Ondervloer: Een ondervloer wordt gebruikt als een basislaag tussen de bestaande trap en de nieuwe bekleding. Het helpt bij het egaliseren van oneffenheden en dempt geluid. Afhankelijk van het gekozen type bekleding, zoals laminaat of vinyl, kan een specifieke ondervloer nodig zijn.
 3. Lijm: Voor sommige soorten trapbekleding, zoals tapijt of vinyl, heb je lijm nodig om het materiaal stevig aan de treden te bevestigen. Zorg ervoor dat je geschikte lijm gebruikt die geschikt is voor jouw gekozen bekledingsmateriaal.
 4. Plinten: Plinten worden gebruikt om de randen van de trap af te werken en eventuele ruimtes tussen de bekleding en muren of leuningen te bedekken. Ze zorgen voor een nette en afgewerkte uitstraling.
 5. Antislipprofielen: Veiligheid is belangrijk bij traprenovatie, daarom kunnen antislipprofielen een goede toevoeging zijn. Deze worden meestal op de neus van elke trede geplaatst om uitglijden te voorkomen en extra grip te bieden.
 6. Gereedschap: Om de traprenovatie uit te voeren, heb je verschillende gereedschappen nodig, zoals een meetlint, zaag, schroevendraaier, hamer, schuurpapier en eventueel een nietpistool of lijmkam, afhankelijk van het type bekleding dat je kiest.

Het is belangrijk om de specifieke instructies en aanbevelingen van de fabrikant van het bekledingsmateriaal te volgen bij het kiezen en installeren van de juiste materialen. Zorg ervoor dat je voldoende materiaal aanschaft om eventuele fouten of snijverlies te compenseren. Het is ook verstandig om veiligheidsmaatregelen te nemen tijdens het renoveren van de trap, zoals het dragen van handschoenen en veiligheidsbril.

Als je twijfelt over welke materialen het beste zijn voor jouw specifieke traprenovatieproject, is het raadzaam om advies in te winnen bij een specialist in traprenovatie of bouwmaterialen.

Kan ik de renovatie van mijn trap ook zelf uitvoeren?

Ja, het is mogelijk om de renovatie van je trap zelf uit te voeren, maar het is belangrijk om te overwegen of je de nodige vaardigheden en ervaring hebt voordat je eraan begint. Traprenovatie kan een complexe klus zijn en vereist nauwkeurigheid en kennis van verschillende technieken en materialen.

Als je handig bent en ervaring hebt met doe-het-zelfprojecten, kun je overwegen om zelf aan de slag te gaan. Er zijn verschillende opties beschikbaar voor traprenovatie, zoals het plaatsen van laminaat, vinyl, hout of tapijt op de treden. Het is belangrijk om de juiste materialen te kiezen die passen bij jouw stijl en behoeften.

Voordat je begint, moet je zorgvuldig meten en plannen om ervoor te zorgen dat je voldoende materiaal hebt en de juiste afmetingen krijgt. Het correct snijden en installeren van de materialen kan lastig zijn als je geen ervaring hebt. Daarnaast moet je ook rekening houden met veiligheidsaspecten, zoals het bevestigen van antislipprofielen en leuningen.

Het is raadzaam om grondig onderzoek te doen naar traprenovatietechnieken en -materialen voordat je aan de klus begint. Er zijn online tutorials beschikbaar die stapsgewijze instructies geven over hoe je een trap kunt renoveren. Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij professionals in doe-het-zelfzaken of bouwmarkten.

Houd er echter rekening mee dat het zelf uitvoeren van de traprenovatie tijd en moeite kan kosten. Het is belangrijk om realistisch te zijn over je vaardigheden en beschikbare tijd voordat je besluit om zelf aan de slag te gaan. Als je twijfelt of niet zeker bent van je capaciteiten, is het altijd verstandig om professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat de renovatie goed wordt uitgevoerd.

Het renoveren van een trap kan een waardevolle investering zijn die je interieur transformeert. Of je nu besluit om het zelf te doen of professionals in te huren, zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en de juiste keuze maakt op basis van jouw vaardigheden, budget en tijdsbestek.

Is er speciale gereedschap vereist voor traprenovatie doe het zelf?

Bij het uitvoeren van een traprenovatie doe-het-zelf project zijn er enkele speciale gereedschappen die handig kunnen zijn. Hier zijn enkele van de veelvoorkomende gereedschappen die je nodig zou kunnen hebben:

 1. Decoupeerzaag: Een decoupeerzaag is handig bij het op maat zagen van materialen zoals laminaat, vinyl of hout.
 2. Cirkelzaag: Een cirkelzaag kan nuttig zijn bij het zagen van grotere stukken materiaal, zoals traptreden of planken.
 3. Handzaag: Een goede handzaag kan van pas komen bij het fijner zagen of afwerken van bepaalde delen.
 4. Schroefboormachine: Een schroefboormachine is essentieel voor het bevestigen van materialen en accessoires, zoals antislipprofielen of leuningen.
 5. Lijmklemmen: Lijmklemmen kunnen handig zijn om materialen tijdelijk op hun plaats te houden terwijl de lijm droogt.
 6. Meetgereedschap: Een meetlint, een winkelhaak en een waterpas zijn onmisbaar om nauwkeurige metingen te doen en ervoor te zorgen dat alles recht en waterpas wordt geïnstalleerd.
 7. Schuurmachine: Een schuurmachine kan worden gebruikt om ruwe randen glad te maken en het oppervlak voor te bereiden voordat je gaat schilderen of lakken.
 8. Veiligheidsuitrusting: Vergeet niet om de juiste veiligheidsuitrusting te dragen, zoals een veiligheidsbril, gehoorbescherming en handschoenen.

Het is belangrijk om te vermelden dat de benodigde gereedschappen kunnen variëren afhankelijk van het type traprenovatie en de materialen die je gebruikt. Zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant volgt en eventuele aanvullende gereedschappen aanschaft die specifiek zijn voor het door jou gekozen renovatiesysteem.

Als je niet zeker bent van welke gereedschappen je nodig hebt of als je twijfelt over je vaardigheden, is het altijd een goed idee om advies in te winnen bij professionals voordat je aan een traprenovatieproject begint. Zij kunnen je begeleiden bij het kiezen van de juiste gereedschappen en technieken om ervoor te zorgen dat jouw doe-het-zelf project succesvol verloopt.

Zijn er specifieke technische vaardigheden vereist om een trap te renoveren doe het zelf?

Het renoveren van een trap vereist inderdaad enige technische vaardigheden. Hoewel het mogelijk is om zelf een traprenovatie uit te voeren, zijn er bepaalde vaardigheden die van pas kunnen komen:

 1. Meetvaardigheden: Het correct meten van de trap is essentieel om ervoor te zorgen dat de nieuwe materialen goed passen. Je moet nauwkeurige metingen kunnen nemen en rekening houden met eventuele afwijkingen of oneffenheden in de trap.
 2. Snijvaardigheden: Afhankelijk van het gekozen materiaal, zoals laminaat, vinyl of hout, moet je in staat zijn om nauwkeurig te snijden en de materialen op maat te maken. Dit vereist het gebruik van gereedschap zoals een zaag of snijmes.
 3. Bevestigingstechnieken: Het correct bevestigen van de nieuwe treden en stootborden is belangrijk voor stabiliteit en veiligheid. Je moet weten welke bevestigingsmethoden geschikt zijn voor jouw type trap en ervoor zorgen dat alles stevig vastzit.
 4. Kennis van materialen: Verschillende materialen hebben verschillende eigenschappen en vereisen specifieke installatietechnieken. Het is belangrijk om vertrouwd te raken met de eigenschappen en toepassingen van het gekozen materiaal voordat je aan de renovatie begint.
 5. Veiligheidsbewustzijn: Bij traprenovatie is veiligheid een belangrijk aspect. Je moet weten hoe je antislipprofielen, leuningen en andere veiligheidsvoorzieningen correct kunt installeren om ongelukken te voorkomen.

Hoewel deze vaardigheden nuttig kunnen zijn bij het uitvoeren van een traprenovatie, betekent het ontbreken ervan niet noodzakelijk dat je het niet zelf kunt doen. Er zijn tal van online tutorials, handleidingen en bronnen beschikbaar die je kunnen helpen bij elke stap van het renovatieproces. Het is echter belangrijk om realistisch te zijn over je eigen vaardigheden en ervoor te zorgen dat je voldoende tijd en geduld hebt om de klus tot een goed einde te brengen.

Als je twijfelt over je technische vaardigheden of als de traprenovatie complexer is, kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen. Zij hebben de expertise en ervaring om de klus efficiënt en vakkundig uit te voeren, waardoor je gemoedsrust hebt dat de renovatie goed wordt afgehandeld.

Welke soort materialen kan je gebruiken bij de renovatie van je trap, als je dat doet doe-het-zelf project?

Bij een doe-het-zelf traprenovatieproject zijn er verschillende materialen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, budget en het gewenste uiterlijk van de trap. Hier zijn enkele veelvoorkomende materialen die vaak worden gebruikt bij traprenovaties:

 1. Laminaat: Laminaat is een populaire keuze vanwege de duurzaamheid, veelzijdigheid en betaalbaarheid ervan. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, waardoor je je trap kunt aanpassen aan jouw interieur.
 2. Hout: Houten treden geven een warme en natuurlijke uitstraling aan je trap. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten, zoals eikenhout of beukenhout, afhankelijk van je smaak en budget.
 3. Vinyl: Vinyl is een onderhoudsvriendelijk materiaal dat verkrijgbaar is in diverse designs en patronen. Het kan gemakkelijk worden schoongemaakt en is bestand tegen slijtage, waardoor het ideaal is voor drukbezochte trappen.
 4. Tapijt: Tapijt kan een goede keuze zijn als je op zoek bent naar extra comfort en geluidsdemping op je trap. Er zijn verschillende tapijtopties beschikbaar, zoals lussenpool of gesneden pool, die passen bij jouw stijlvoorkeuren.
 5. PVC: PVC-traptreden bieden duurzaamheid, eenvoudige installatie en onderhoudsgemak. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en texturen, waardoor je de trap een moderne uitstraling kunt geven.

Bij het kiezen van het juiste materiaal is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals duurzaamheid, onderhoudsgemak, veiligheid en stijl. Het is ook essentieel om de instructies van de fabrikant zorgvuldig op te volgen en eventueel advies in te winnen bij experts als je twijfelt over de installatie.

Ongeacht welk materiaal je kiest, zorg ervoor dat je hoogwaardige producten van betrouwbare leveranciers aanschaft. Dit garandeert niet alleen een mooi resultaat, maar ook een lange levensduur van je gerenoveerde trap.

Hoeveel dagen duurt de renovatie van mijn trap als ik dat doet doe-het-zelf project?

De duur van een traprenovatie als doe-het-zelf project kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het hangt af van de complexiteit van de renovatie, het gekozen materiaal en jouw ervaring en vaardigheden.

Over het algemeen kan een traprenovatie als doe-het-zelf project enkele dagen tot een paar weken duren. Dit omvat meestal de tijd die nodig is voor het verwijderen van oude bekleding, het voorbereiden van de treden en stootborden, het snijden en installeren van nieuwe materialen, zoals laminaat of hout, en het afwerken van de trap met bijvoorbeeld antislipprofielen.

Het is belangrijk om te onthouden dat traprenovatie een nauwkeurig proces is dat geduld en aandacht vereist. Het meten, snijden en installeren van materialen moet zorgvuldig gebeuren om ervoor te zorgen dat de trap veilig en mooi wordt gerenoveerd.

Daarnaast kunnen onverwachte problemen of uitdagingen tijdens het proces optreden, zoals beschadigde treden of moeilijk bereikbare hoeken. Dit kan extra tijd in beslag nemen.

Als je nog geen ervaring hebt met traprenovatie of doe-het-zelfprojecten in het algemeen, is het raadzaam om extra tijd in te plannen voor onderzoek, instructies lezen en eventueel advies vragen aan experts.

Kortom, de duur van een traprenovatie als doe-het-zelf project hangt af van verschillende factoren. Het is belangrijk om realistisch te zijn over je vaardigheden en de tijd die je beschikbaar hebt voordat je aan het project begint.

Waar kan ik informatie vinden over hoe je een traprenovatie kunt uitvoeren, als je dat wilt proberen met behulp van eenvoudige technische vaardigheden en materialen die verkrijgbaar zijn in de winkel of online bestellen ?

Als je geïnteresseerd bent in het zelf uitvoeren van een traprenovatie met behulp van eenvoudige technische vaardigheden en materialen die verkrijgbaar zijn in de winkel of online, zijn er verschillende bronnen waar je waardevolle informatie kunt vinden. Hier zijn een paar suggesties:

 1. Online tutorials en video’s: Op platforms zoals YouTube kun je talloze stapsgewijze videohandleidingen vinden over traprenovatie. Zoek naar betrouwbare kanalen en kijk naar tutorials die specifiek gericht zijn op de materialen en technieken die je wilt gebruiken.
 2. Doe-het-zelfwebsites: Er zijn diverse websites gewijd aan doe-het-zelfprojecten waar je gedetailleerde instructies kunt vinden over traprenovatie. Populaire websites zoals Instructables, WikiHow en DIY Network bieden vaak stapsgewijze handleidingen, tips en trucs voor verschillende renovatietechnieken.
 3. Boeken en handleidingen: Bezoek lokale boekhandels of bibliotheken om boeken te zoeken die specifiek gaan over traprenovatie. Deze bronnen kunnen gedetailleerde informatie bevatten over materialen, gereedschappen en technieken die nuttig kunnen zijn bij het uitvoeren van jouw project.
 4. Online forums en communities: Word lid van online forums of communities gericht op doe-het-zelvers, renovaties of specifiek traprenovatie. Hier kun je vragen stellen, ervaringen delen en advies krijgen van mensen met vergelijkbare interesses en ervaringen.
 5. Winkeladvies: Bezoek bouwmarkten of speciaalzaken voor advies over materialen en gereedschappen die je nodig hebt voor een traprenovatie. Het personeel kan je helpen bij het kiezen van de juiste producten en kan vaak tips geven over hoe je bepaalde stappen kunt uitvoeren.

Onthoud altijd dat veiligheid voorop staat bij doe-het-zelfprojecten. Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van beschermende kleding en het correct gebruiken van gereedschap. Als je twijfelt over jouw vaardigheden of als de renovatie complex lijkt, is het wellicht verstandiger om een professional in te schakelen.

Met de juiste informatie, tools en geduld kun je mogelijk een succesvolle traprenovatie uitvoeren. Zorg ervoor dat je grondig onderzoek doet voordat je begint, zodat je goed voorbereid bent op elke stap van het proces.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.