boarddeur
22, nov 2023
Ontdek de veelzijdigheid en stijl van de boarddeur voor jouw interieur

De boarddeur: een veelzijdige en stijlvolle keuze voor je interieur

Als het gaat om het kiezen van de juiste deur voor je interieur, zijn er talloze opties om uit te kiezen. Eén type deur dat steeds populairder wordt, is de boarddeur. Deze deur combineert functionaliteit met een stijlvolle uitstraling en kan een geweldige aanvulling zijn op elke ruimte in huis.

Wat is een boarddeur precies? Het is een deur die bestaat uit houten panelen die aan elkaar zijn bevestigd met behulp van dwarsbalken, ook wel ‘boarden’ genoemd. Deze constructie geeft de deur niet alleen extra stevigheid, maar zorgt ook voor een uniek visueel effect. De panelen kunnen verschillende breedtes hebben en kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst, afhankelijk van het gewenste ontwerp.

Een van de voordelen van een boarddeur is dat deze veelzijdig is en zich gemakkelijk aanpast aan verschillende interieurstijlen. Of je nu een landelijke, industriële of moderne inrichting hebt, er is altijd wel een boarddeur die bij jouw smaak past. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en afwerkingen, waardoor je kunt kiezen voor een natuurlijke uitstraling of juist voor een geschilderde variant die perfect aansluit bij je kleurenschema.

Naast hun esthetische waarde bieden boarddeuren ook praktische voordelen. Ze zijn duurzaam en kunnen goed tegen een stootje, waardoor ze ideaal zijn voor intensief gebruikte ruimtes zoals gangen of woonkamers. Bovendien bieden ze geluidsisolatie, waardoor je kunt genieten van meer privacy en rust in je huis.

Een ander voordeel van boarddeuren is dat ze gemakkelijk te onderhouden zijn. Regelmatig schoonmaken met een zachte doek en mild reinigingsmiddel is meestal voldoende om ze in optimale staat te houden. Daarnaast kunnen kleine beschadigingen of krassen eenvoudig worden gerepareerd door het bijwerken van de afwerking.

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe deur voor je slaapkamer, badkamer of woonkamer, overweeg zeker de mogelijkheid van een boarddeur. Deze stijlvolle en veelzijdige deuren voegen karakter toe aan je interieur, terwijl ze ook praktisch en duurzaam zijn. Met hun unieke constructie en diverse ontwerpmogelijkheden zijn boarddeuren een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar iets speciaals voor hun woning.

 

9 Veelgestelde Vragen over Boarddeuren: Alles wat u moet weten!

 1. Wat is een boarddeur?
 2. Waarom zou ik een boarddeur kopen?
 3. Welke materialen worden gebruikt voor het maken van boarddeuren?
 4. Wat zijn de mogelijke afmetingen van een boarddeur?
 5. Hoe bevestig ik een boarddeur aan de muur of deurpost?
 6. Wat is het verschil tussen een houten en metalen boarddeur?
 7. Is er onderhoud vereist voor het open- en sluitwerk van een boarddeur?
 8. Hoeveel kost het om een ​​boarddeur te installeren?
 9. Zijn er speciale veiligheidsvoorschriften voor het installeren van een boarddeur?

Wat is een boarddeur?

Een boarddeur is een type deur dat bestaat uit houten panelen die aan elkaar zijn bevestigd met behulp van dwarsbalken, ook wel ‘boarden’ genoemd. Deze constructie geeft de deur extra stevigheid en een unieke uitstraling. De panelen kunnen verschillende breedtes hebben en kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst, afhankelijk van het gewenste ontwerp. Boarddeuren zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en afwerkingen, waardoor ze zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende interieurstijlen. Ze bieden niet alleen een stijlvolle toevoeging aan je interieur, maar zijn ook duurzaam en praktisch in gebruik.

Waarom zou ik een boarddeur kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om een boarddeur te kopen. Hier zijn enkele voordelen die de aanschaf ervan de moeite waard maken:

 1. Esthetische waarde: Boarddeuren hebben een unieke uitstraling die karakter en stijl toevoegt aan je interieur. Ze kunnen worden aangepast aan verschillende interieurstijlen en zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en afwerkingen. Of je nu een landelijke, moderne of industriële inrichting hebt, er is altijd wel een boarddeur die bij jouw smaak past.
 2. Duurzaamheid: Boarddeuren zijn stevig en kunnen goed tegen een stootje. Ze zijn gemaakt van houten panelen die aan elkaar zijn bevestigd met dwarsbalken, wat zorgt voor extra stevigheid en stabiliteit. Dit maakt ze ideaal voor intensief gebruikte ruimtes zoals gangen of woonkamers.
 3. Geluidsisolatie: Dankzij de constructie met houten panelen biedt een boarddeur goede geluidsisolatie. Dit betekent dat geluiden vanuit andere kamers worden verminderd, waardoor je meer privacy en rust kunt ervaren in je huis.
 4. Onderhoudsgemak: Boarddeuren vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Regelmatig schoonmaken met een zachte doek en mild reinigingsmiddel is meestal voldoende om ze in optimale staat te houden. Kleine beschadigingen of krassen kunnen eenvoudig worden gerepareerd door het bijwerken van de afwerking.
 5. Veelzijdigheid: Boarddeuren zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen, maten en afwerkingen. Hierdoor kun je een deur kiezen die perfect past bij jouw specifieke behoeften en smaak. Of je nu op zoek bent naar een deur voor je slaapkamer, badkamer of woonkamer, er is altijd wel een boarddeur die aan jouw wensen voldoet.

Kortom, het kopen van een boarddeur kan je interieur verrijken met stijl en functionaliteit. Met hun unieke uitstraling, duurzaamheid en geluidsisolerende eigenschappen zijn boarddeuren een aantrekkelijke keuze voor iedereen die op zoek is naar iets speciaals voor hun woning.

Welke materialen worden gebruikt voor het maken van boarddeuren?

Boarddeuren worden meestal gemaakt van hout. Verschillende soorten hout kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de gewenste uitstraling en kwaliteit van de deur. Enkele veelvoorkomende houtsoorten die worden gebruikt voor het maken van boarddeuren zijn:

 1. Vurenhout: Dit is een populaire keuze vanwege de betaalbaarheid en veelzijdigheid. Vurenhout heeft een lichte kleur en kan gemakkelijk worden geschilderd of gebeitst om aan te passen aan het interieur.
 2. Grenenhout: Grenenhout heeft een warme uitstraling en kenmerkende knoesten, wat zorgt voor een rustieke charme. Het kan ook worden aangepast met verschillende afwerkingen.
 3. Eikenhout: Eikenhout staat bekend om zijn duurzaamheid en natuurlijke schoonheid. Het heeft een rijke textuur en kan variëren in kleur, afhankelijk van de behandeling.
 4. Beukenhout: Beukenhout is stevig en heeft een gladde afwerking. Het heeft meestal een lichte tot middelbruine kleur en kan goed worden afgewerkt met lak of olie.
 5. MDF (Medium-Density Fiberboard): MDF is geen massief hout, maar wordt vaak gebruikt bij het maken van boarddeuren vanwege zijn stabiliteit en gladde oppervlak. Het kan gemakkelijk worden geschilderd of bedekt met fineer om verschillende looks te creëren.

Het gebruikte hout voor boarddeuren kan ook variëren in dikte, afhankelijk van de gewenste stevigheid en uitstraling. Het is raadzaam om bij het kiezen van een boarddeur rekening te houden met de duurzaamheid, onderhoudsbehoeften en esthetiek van het gebruikte materiaal.

Wat zijn de mogelijke afmetingen van een boarddeur?

Boarddeuren zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen om aan verschillende behoeften en ruimtes te voldoen. De standaardafmetingen van boarddeuren variëren meestal tussen de breedtes van 63 cm tot 93 cm en de hoogtes van 201 cm tot 231 cm. Deze afmetingen zijn geschikt voor de meeste standaarddeuropeningen in woningen.

Het is echter belangrijk op te merken dat boarddeuren vaak op maat gemaakt kunnen worden volgens jouw specifieke wensen en vereisten. Dit betekent dat je, indien nodig, een boarddeur kunt laten maken die precies past bij de afmetingen van jouw deuropening. Dit is vooral handig als je een niet-standaard afmeting hebt of als je een unieke uitstraling wilt creëren.

Bij het kiezen van de juiste afmeting voor jouw boarddeur is het belangrijk om rekening te houden met de functie van de ruimte en het gewenste ontwerp. Voor bredere doorgangen kun je bijvoorbeeld kiezen voor dubbele boarddeuren die een grotere opening creëren en een ruimtelijk gevoel geven.

Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een specialist op het gebied van deuren om ervoor te zorgen dat je de juiste afmeting kiest die past bij jouw specifieke situatie. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de ideale afmetingen op basis van jouw behoeften, stijlvoorkeuren en budget.

Kortom, boarddeuren zijn verkrijgbaar in verschillende standaardafmetingen en kunnen ook op maat worden gemaakt. Het is belangrijk om de juiste afmeting te kiezen die past bij jouw deuropening en ontwerpeisen, zodat je kunt genieten van een perfect passende en stijlvolle boarddeur in jouw interieur.

Hoe bevestig ik een boarddeur aan de muur of deurpost?

Het bevestigen van een boarddeur aan de muur of deurpost vereist enige handigheid en zorgvuldigheid. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een boarddeur correct te monteren:

 1. Voorbereiding: Controleer of de muur of deurpost vlak en stevig is. Verwijder eventuele oude deur- of raamkozijnen en zorg ervoor dat het oppervlak schoon en vrij van vuil is.
 2. Plaatsing van scharnieren: Meet en markeer de positie van de scharnieren op zowel de boarddeur als op de muur of deurpost. Zorg ervoor dat ze op gelijke hoogte zijn. Boor vervolgens pilotgaten in het hout op de gemarkeerde posities en bevestig de scharnieren met behulp van schroeven.
 3. Deurdikte controleren: Controleer of de dikte van je boarddeur overeenkomt met die van het scharnierblad dat aan het kozijn is bevestigd. Als dit niet het geval is, moet je mogelijk een spacer toevoegen om ervoor te zorgen dat beide delen goed op elkaar aansluiten.
 4. Plaatsing van het slot: Meet en markeer waar het slot moet komen op zowel de boarddeur als op het kozijn. Boor vervolgens een gat voor het slotmechanisme, volgens de instructies van het specifieke slot dat je gebruikt.
 5. Deurbeslag monteren: Bevestig nu het gewenste deurbeslag, zoals handgrepen, knoppen of sloten, volgens de instructies van de fabrikant.
 6. Testen en aanpassen: Plaats de boarddeur in het kozijn en test of deze soepel opent en sluit. Als dat niet het geval is, kunnen kleine aanpassingen aan de scharnieren nodig zijn om ervoor te zorgen dat de deur goed functioneert.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het monteren van een boarddeur mogelijk specialistisch gereedschap vereist, zoals een boormachine, een schroevendraaier en meetgereedschap. Als je niet zeker bent van je vaardigheden op dit gebied, is het raadzaam om een professional in te schakelen om de installatie voor je uit te voeren.

Door deze stappen te volgen en nauwkeurig te werken, kun je succesvol een boarddeur bevestigen aan de muur of deurpost en genieten van een mooie en functionele toevoeging aan je interieur.

Wat is het verschil tussen een houten en metalen boarddeur?

Het verschil tussen een houten en een metalen boarddeur ligt voornamelijk in het materiaal waarvan ze zijn gemaakt en de eigenschappen die daarmee gepaard gaan.

Houten boarddeuren hebben een natuurlijke uitstraling en bieden warmte en karakter aan een ruimte. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals eiken, grenen of mahonie, waardoor je kunt kiezen voor de gewenste kleur en textuur. Hout heeft van nature isolerende eigenschappen, waardoor het geluid kan dempen en warmte kan vasthouden. Daarnaast kunnen houten boarddeuren worden bewerkt met verschillende afwerkingen, zoals beits of verf, om aan te sluiten bij je interieurontwerp.

Metalen boarddeuren daarentegen hebben een meer moderne en industriële uitstraling. Ze worden meestal gemaakt van staal of aluminium en bieden een strakke en minimalistische look. Metalen deuren zijn duurzaam, sterk en bestand tegen slijtage. Ze zijn ook minder gevoelig voor vocht en temperatuurschommelingen dan houten deuren, waardoor ze geschikter kunnen zijn voor gebruik in vochtige omgevingen zoals badkamers of keukens.

Hoewel beide materialen hun eigen unieke kenmerken hebben, is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeuren, het gewenste uiterlijk van de deur en de specifieke behoeften van de ruimte waarin deze wordt geplaatst. Houten boarddeuren kunnen bijvoorbeeld een warme en gezellige sfeer creëren, terwijl metalen boarddeuren een modern en strak gevoel kunnen geven. Het is ook belangrijk om rekening te houden met factoren zoals onderhoudsbehoeften, prijsklasse en duurzaamheid bij het maken van je keuze.

Kortom, het verschil tussen een houten en metalen boarddeur ligt in het materiaal, de uitstraling en de eigenschappen die ze bieden. Beide opties hebben hun eigen voordelen, dus het is aan jou om te bepalen welke het beste past bij jouw smaak en behoeften.

Is er onderhoud vereist voor het open- en sluitwerk van een boarddeur?

Ja, net als bij andere deuren is er ook onderhoud vereist voor het open- en sluitwerk van een boarddeur. Het open- en sluitmechanisme, zoals scharnieren en sloten, moeten regelmatig worden gecontroleerd en indien nodig worden gesmeerd om soepel te blijven functioneren.

Om het open- en sluitwerk van een boarddeur goed te onderhouden, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Reiniging: Verwijder regelmatig stof en vuil van de scharnieren, sloten en andere bewegende delen van de deur met behulp van een zachte doek of borstel. Dit voorkomt ophoping van vuil dat het functioneren kan belemmeren.
 2. Smering: Breng een klein beetje smeermiddel aan op de scharnieren, sloten en andere bewegende delen om wrijving te verminderen. Gebruik hiervoor een smeermiddel dat geschikt is voor deuren, zoals siliconenspray of grafietpoeder. Volg altijd de instructies op het productlabel.
 3. Controle: Controleer regelmatig of er sprake is van losse schroeven of andere defecten in het open- en sluitwerk. Draai losse schroeven vast om ervoor te zorgen dat alles stevig op zijn plaats zit.
 4. Reparatie: Als je merkt dat er problemen zijn met het open- en sluitmechanisme, zoals piepende scharnieren of stroeve sloten, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen voor reparatie of onderhoud. Een vakman kan de nodige aanpassingen doen en eventuele problemen verhelpen.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren aan het open- en sluitwerk van je boarddeur, zorg je ervoor dat deze soepel blijft functioneren en verleng je de levensduur van de deur. Het is een relatief eenvoudige taak die ervoor zorgt dat je optimaal kunt genieten van je boarddeur zonder gedoe met vastzittende scharnieren of slecht sluitende sloten.

Hoeveel kost het om een ​​boarddeur te installeren?

De kosten voor het installeren van een boarddeur kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele belangrijke factoren die de prijs kunnen beïnvloeden zijn:

 1. Materiaal: Het type hout dat wordt gebruikt voor de boarddeur kan invloed hebben op de kosten. Verschillende houtsoorten hebben verschillende prijsklassen, waarbij hardhout over het algemeen duurder is dan zachthout.
 2. Afmetingen: De grootte van de deur speelt ook een rol bij het bepalen van de kosten. Grotere deuren vereisen meer materiaal en arbeid, wat kan leiden tot hogere kosten.
 3. Afwerking en ontwerp: Als je kiest voor extra afwerkingsopties zoals lakken, beitsen of schilderen, zal dit ook invloed hebben op de totale kosten. Bovendien kunnen complexere ontwerpen of patronen extra arbeid vereisen, wat de prijs kan verhogen.
 4. Installatiekosten: Naast de kosten van het materiaal zelf, moet je ook rekening houden met de installatiekosten. Deze kunnen variëren afhankelijk van het bedrijf dat je inhuurt en eventuele extra diensten die zij aanbieden, zoals het verwijderen van een oude deur of het aanpassen van het kozijn.

Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers en installateurs om een duidelijk beeld te krijgen van de prijsrange voor boarddeuren in jouw regio. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen op basis van jouw budget en specifieke wensen.

Zijn er speciale veiligheidsvoorschriften voor het installeren van een boarddeur?

Bij het installeren van een boarddeur is het belangrijk om rekening te houden met enkele veiligheidsvoorschriften om ervoor te zorgen dat de deur correct wordt geplaatst en veilig kan worden gebruikt. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Volg de instructies: Zorg ervoor dat je de installatie-instructies van de fabrikant nauwkeurig opvolgt. Deze instructies kunnen specifieke stappen bevatten die moeten worden gevolgd voor een correcte installatie.
 2. Controleer de draairichting: Voordat je begint met de installatie, controleer je de draairichting van de deur. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de deur naar behoren functioneert en veilig kan worden gebruikt.
 3. Zorg voor een stevige montage: Een boarddeur moet stevig worden gemonteerd om stabiliteit te garanderen. Zorg ervoor dat alle bevestigingsmiddelen, zoals scharnieren en sloten, goed zijn bevestigd volgens de instructies van de fabrikant.
 4. Juiste maatvoering: Meet zorgvuldig voordat je begint met het plaatsen van de boarddeur om er zeker van te zijn dat deze goed past in het kozijn of inbouwruimte. Een goede pasvorm is essentieel voor een correcte werking en veiligheid.
 5. Veilig hang- en sluitwerk: Kies voor hoogwaardige hang- en sluitwerkcomponenten die geschikt zijn voor boarddeuren. Dit helpt bij het waarborgen van de veiligheid en beveiliging van de deur.
 6. Monteer volgens de voorschriften: Volg alle relevante bouw- en veiligheidsvoorschriften die van toepassing zijn op jouw specifieke regio. Dit kan onder meer betrekking hebben op brandveiligheid, nooduitgangen en andere veiligheidsaspecten.
 7. Laat het over aan professionals indien nodig: Als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden of als je complexe installatievereisten hebt, is het raadzaam om een professionele installateur in te schakelen. Zij hebben de expertise en ervaring om de boarddeur correct te installeren volgens de geldende veiligheidsnormen.

Het is altijd belangrijk om veiligheid voorop te stellen bij het installeren van een boarddeur. Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat de deur correct wordt geïnstalleerd en veilig kan worden gebruikt in jouw interieur.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.